9 Aralık 2013 Pazartesi

İNSANLARI UYARMAK VE KURAN İLE ÖĞÜT VERMEK

Bazı insanlar dini kendi başlarına yaşamak zorunda olduklarını düşünür ve diğer insanlara da dini anlatmaları, Kuran ahlakını öğretmeleri gerektiğini akıllarına bile getirmezler.
Halbuki bir Müslümanın en büyük sorumluluklarından biri Kuran’ı ve Kuran’da Allah’ın bize ayetlerle çok detaylı anlattığı Kuran ahlakını tüm insanlara tebliğ etmesidir.

İman eden her insan önce ailesinin, yakın çevresinin ve sonra diğer insanların imanına vesile olmak için ve imanlarının artması için çaba göstermelidir.
Kuran'da Müslümanların din ahlakını tebliğ etmeleriyle ilgili bildirilen ayetlerden bazıları şunlardır:
Ey bürünüp örtünen, kalk (ve) bundan böyle uyar. (Müddessir Suresi, 1-2)
Asra andolsun, gerçekten insan, ziyandadır. Ancak iman edip salih amellerde bulunanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka.  (Asr Suresi, 1-3)
Yukarıdaki ayetlerdeki gibi Müslümanlar salih ameller yapacaklar hem de bunu etrafındakilere anlatıp ve gösterip onları da teşvik edeceklerdir.
Bir Müslüman için, Allah'ın varlığının bütün insanlar tarafından bilinmesi, kavranması, bütün insanların cehennemin nasıl bir yer olduğundan ve hesap günü sorguya çekileceğinden haberdar olması kendi ticaretinden, eğlencesinden ya da rahatından çok daha önemlidir. İnsanlarda Allah rızasını kazanmak için gerektiğinde işinden, evinden, ailesinden, eğlencesinden de vazgeçebilmedir. Allah bir ayetinde de şöyle bildirmektedir:
“De ki: "Eğer babalarınız, çocuklarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, aşiretiniz, kazandığınız mallar, az kâr getireceğinden korktuğunuz ticaret ve hoşunuza giden evler, sizlere Allah'tan, O'nun Resûlü'nden ve O'nun yolunda cihad etmekten daha sevimli ise, artık Allah'ın emri gelinceye kadar bekleyedurun. Allah, fasıklar topluluğuna hidayet vermez. “(Tevbe Suresi, 24)
“Kadınlara, oğullara, kantar kantar altın ve gümüşe, nişanlı atlar ve develere, ekinlere karşı aşırı sevgi beslemek insanlara güzel gösterilmiştir. Bunlar dünya hayatının nimetleridir, oysa gidilecek yerin güzeli Allah katındadır. (Al-i İmran Suresi, 14)
Müslümanlara yapılacak en önemli hatırlatmalar; yukarıdaki ayetlerde de bildirildiği gibi ölümün asla unutulmaması gereken bir gerçek olduğu, hesap günü Allah’ın huzurunda korku ve ümit içinde durulacağı, cennet ve cehennemin kesin olarak var olduğudur. Bu hatırlatmalar Müslümanlara her zaman şevk, heyecan ve aynı zamanda da şifa verir. Kuran ayetleri ile hatırlatmak uyarmak en büyük ibadetlerden biridir.
İş(in) hükme bağlanıp biteceği, hasret gününe karşı onları uyar; onlar bir gaflet içindedirler ve onlar inanmıyorlar. (Meryem Suresi, 39)
Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öğütle çağır ve onlarla en güzel bir biçimde mücadele et. Şüphesiz senin Rabbin yolundan sapanı bilendir ve hidayete ereni de bilendir. (Nahl Suresi, 125)
Ve Müslümanlar tebliğ yaparken de en güzel uslubu kullanmayı ve yumuşak söz söylemeyi de asla ihmal etmezler. üslümanlar, İslam'ı anlatırken ve imanı sevdirirken sözün en güzelini kullanırlar. Karşılarındaki insanı incitmeyecek, Müslümanlara karşı kalbinde sevgi uyandıracak bir üslupla din ahlakını anlatırlar.
Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öğütle çağır ve onlarla en güzel bir biçimde mücadele et. Şüphesiz senin Rabbin yolundan sapanı bilendir ve hidayete ereni de bilendir. (Nahl Suresi, 125)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder