Gönderi by Damla Pamir.
9 Aralık 2013 Pazartesi
ZAMANA GÖRE GEVŞEMEMENİN ADI: SABIR
Dinimiz İslam, bütün insanlara güzellik getiren, Yüce Rabbimiz Allah’ın muhteşem ahlakının bir tecellisidir. İslamiyet, iyilik ve bereketin kaynağıdır, sevincin, kardeşliğin, barışın kaynağıdır. Dünyayı nasıl yaşayacağımızı, sevgiyi, güzelliği, dürüstlüğü, iyiliği, şefkati hep din ile öğreniriz.
Ayetlere baktığımızda güzel ahlaka dair Allah’ın birçok örnek verdiğini görürüz. Ben bu yazımda sabır ve tahammül arasındaki farka değinerek güzel ahlakın kaynağının din olduğunu hatırlatmak istiyorum.
Sabır ve tahammül arasındaki fark
Kuran’da Rabbimiz, “Kim sabreder ve bağışlarsa, şüphesiz bu, azme değer işlerdendir.” (Şura Suresi, 43) buyurmuştur. Sabretmek ve affetmek üstün bir ahlak özelliğidir. Öfkelenmek kolay olandır,
OLUMSUZ BİR RUH HALİ MUTLULUĞUN ÖNÜNDEKİ EN ÖNEMLİ ENGELLERDEN BİRİDİR
Güzel söz söylemeyi, sevgiyi, merhameti çok iyi bilen insan bir yandan da öfkeye, üzülmeye ve olumsuzluğa eğilimli bir varlıktır. Hatta üzüntü, küsme ve içine kapanma gibi olumsuzluklar insanın çocukluğundan itibaren çok iyi bildiği ve şeytanın insanlara en çok yaklaştığı konulardandır
Özellikle geçmişte yapılan hatalar, birçok insanı olumsuzluğa ve üzüntüye sürükler. Tekrar tekrar geçmişteki olayları anımsayıp anlatan, pişmanlıklarını dile getirip, o hataları nasıl yaptıklarına hayıflanan kişiler aslında büyük bir yanılgı içindedirler. Çünkü iman eden bir insan için, geçmişinin bir üzüntü konusu olmaması gerekir. Çünkü Allah her olayı kaderde mutlaka hayırlarla ve hikmetlerle yaratmıştır. İnsan elbetteki geçmişteki hatalarından pişmanlık duyacak, bunları tekrarlamamak ve telafi etmek için çaba harcayacaktır. Ama bunların hiçbirisi hiçbir zaman için bir üzüntü konusu ya da olumsuz bir ruh haline girmek için sebep olamaz.
İNSANLARI UYARMAK VE KURAN İLE ÖĞÜT VERMEK
Bazı insanlar dini kendi başlarına yaşamak zorunda olduklarını düşünür ve diğer insanlara da dini anlatmaları, Kuran ahlakını öğretmeleri gerektiğini akıllarına bile getirmezler.
Halbuki bir Müslümanın en büyük sorumluluklarından biri Kuran’ı ve Kuran’da Allah’ın bize ayetlerle çok detaylı anlattığı Kuran ahlakını tüm insanlara tebliğ etmesidir.
BAŞBAKANIMIZIN İDEALİNDEKİ GENÇ NESİL
Hatırlayacak olursak, Başbakanımız Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla İstanbul'da düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada okullarda seçmeli olarak Kur'an-ı Kerim'i, onun yanında Hazreti Peygamber'in hayatını yani Siyer-i Nebi’nin öğretilecek olmasının büyük bir fırsat olduğunu belirtti. Peygamberimiz (sav)’in hayatından çok istifade edilmesi gerektiğini, Peygamberimizin hayatının her bir anının bütün insanlık için okunacak, ezberlenecek bir ders olduğunu belirterek çok güzel bir konuya dikkat çekti. Kur'an-ı Kerim nasıl insanlık için yol gösterici ve nur olarak indirilmişse Hz. Muhammed (sav)’in hayatının da insanlık için bir rehber, ilham kaynağı olduğunu belirtti. Tabi ki bunlar çok önemli, umut verici sözler. 2013 yılında böylesine dindar bir Başbakanımızın olmasından millet olarak kıvançlıyız ve gurur duyuyoruz.
Ve yine hatırlayacak olursak, Başbakanımız bir süre önce de “dindar bir gençlik” yetiştirmek istiyoruz şeklindeki idealini dile getirmişti;
29 Kasım 2013 Cuma
ÖZLEMLE BEKLEDİĞİMİZ DEĞİŞİM
16 Mart 1988’de Saddam, Irak Ordusunun başındaki Tikriti’ye zehirli gaz bombası kullanmasını emretmişti. Gerekçesi, otoritesine boyun eğilmemesiydi. Halepçe kasabasına bombardıman düzenlendi ve tam bir katliam yaşandı. Koca şehirde hayat bitmiş, küçük çocuklar, bebekler, yaşlı kadınlar, anneler, babalar tek bir anda hayatlarını kaybetmişti. Kuşlar, kediler, köpekler kısacası bütün hayvanlar da ölmüştü.
Kimyasal silahların yakıcı etkisiyle derileri soyulan acı içindeki insanlar, çocuklarını korumaya çalışan anneler, gözlerinin önünde tüm ailesi yok olan küçük çocuklar ilk anda ne olduğunu bile anlamamışlardı.
Halepçe’deki katliamda, 5 binden fazla insan birkaç saat içinde hayatını kaybetti, 7 binden fazla insan da yaralandı.
27 Kasım 2013 Çarşamba
KRALİÇE KARINCANIN İŞÇİ KARINCALARLA KONUŞTUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?
Bugünkü yazımda size çok bilinmeyen bir konudan bahsedeceğim. Araştırmacılar, karınca kolonisinin yuvasına çok küçük mikrofonlar ve hoparlörler yerleştirdiler ve mikrofonlardan tespit ettikleri ses çok şaşırtıcıydı! Kraliçe karınca, işçi karıncalarla konuşuyordu.
Oxford Üniversitesinden bir araştırmacı kraliçe karıncanın ses kaydını farklı vakitlerde karınca kolonisine dinletti ve bu sesi duyan karıncaların çenelerini açarak ve antenlerini havaya kaldırarak bu sesi saatlerce hareketsiz dinlediklerini tespit etti. Duydukları farklı ses kayıtlarına göre de işçi karıncalar farklı tepki veriyorlardı.Karıncalar bildiğimiz gibi koloniler halince yaşayan canlılardır, hem çok çalışkandırlar hem de tüm koloni mükemmel bir iletişim içerisindedir.
30 SANİYENİN KIYMETİ
Çok sevdiğim, derin saygı duyduğum ve eserlerinden çok şey öğrendiğim bir yazarın zamanla ilgili konuşmalarından birinde kullandığı benzetme bana bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettirdi. Sizinle konuşmadan şu satırları paylaşmak istiyorum:
“Zaman mühendisi olacaksın. 10 saniyeyi, 30 saniyeyi, 1 dakikayı bile çok iyi değerlendirmek lazım. Altınla uğraşanlar altının tozunu bile zayi etmezler. Zaman, altından kıymetlidir.”
Eskiye oranla zamanın ne kadar hızlı geçtiğini siz de fark ediyor musunuz? Peki ayların hafta, haftaların gün, günlerin ise saat gibi olduğunu? Peki ya bu kadar hızlı geçen zamanı çok iyi değerlendirmeniz gerektiğinin farkında mısınız?
Her insana dünyada verilmiş bir zaman vardır, bu herkesin bildiği ancak üzerinde detaylı düşünmediği gerçektir. Bir kutunun içine doldurulmuş taşların birer birer alınmasıyla birlikte kutunun boş kalması gibi insanın yaşamı da zamanla tükenir.
24 Kasım 2013 Pazar
SOĞUK VE RUHSUZ YAŞANTILAR
Soğuk ve Ruhsuz Yaşantıların Değişmesi Çok Kolaydır!
Sıkıntılı yüz ifadesine sahip ne çok insan var değil mi etrafınızda?
Peki ya tanıdıklarınızdan sürekli söylenen, oflayıp, puflayan, en ufak bir aksaklıkta bile sinir küpüne dönüşen insanların sayısı gittikçe artıyor mu? Sosyal medyadaki arkadaşlarınız sayfalarında sürekli içlerinin sıkıldığına dair paylaşımlar mı yapıyorlar, takipçilerine, “insanın sinirlenebileceği en son noktadayım”, “artık yeter”, “sabrın sonundayım” mesajları mı gönderiyorlar?
İşte bütün bu insanların ortak noktası ya iman etmemiş olmaları ya da imanda yaşadıkları tereddütlerdir.
14 Kasım 2013 Perşembe
11 Kasım 2013 Pazartesi
NEDEN DÜNYADAYIZ?
Bazı insanlar vardır; bakar bakmaz yüzlerinde sıkıntının, gerginliğin izlerini hemen görebilirsiniz. Onları bakışlarındaki donukluk, derin çizgiler, asık ve sert yüz ifadeleri de bize tanıtır. Bu gibi insanlar için her şey bir sıkıntı sebebidir; uyku, yemek, okul, trafik, iş hayatı, çocuklar, alışveriş...
Bu kişiler neden dünyada olduğumuzu kavrayamamış, bu zorlukların karşılarına çıkış sebeplerini bilmeyen hatta belki de hiç düşünmemiş insanlardır.
Zorluklar, insan hayatının bir parçasıdır ve hiç kimse bunun aksini iddia edemez. Çalışınca yoruluruz; uykumuza ve yemeklerimize dikkat etmezsek güçsüz düşer hastalanırız. Zaman geçtikçe bedenimiz yaşlanır. Üstelik ölene kadar bunlar artarak devam eder. Bunların dışında insan sürekli nefsi ve vicdanı arasında seçim yapmak zorundadır. Her an irade kullanması gereken durumlarla karşılaşır; yılgınlık, öfke, kıskançlık, ümitsizlik gibi kötü ahlaktan kaçınmak için vicdanını her an kullanması gerekir.
Zorlukları sıkıntıya çevirmemek elinizde..
Sıkıntı ve zorluk nedeni olan konular, dünya hayatının önemli bir parçasıdır elbette ancak zorlukları sıkıntıya çevirmek ya da çevirmemek her insanın kendi tercihidir ve birçok kişi bu gerçekten haberdar değildir.
1 Kasım 2013 Cuma
SABIR VE ZAMAN
Kuran’da Rabbimiz,“Kim sabreder ve bağışlarsa, şüphesiz bu, azme değer işlerdendir.” (Şura Suresi, 43) buyurmuştur. Sabretmek ve affetmek üstün bir ahlak özelliğidir. Öfkelenmek kolay olandır, öfkeyi yenmek ise nefse ilk anda ağır da gelse Allah rızasına en uygun olan ve insan için de en iyi olandır.
Müminler birbirlerinin kardeşleridir ve her an birbirlerini güzel olana, daha doğru olana yöneltirler. Bunu da yaparken hiç öfkelenmeden, Zariyat Suresi, 55. ayetinin, “Sen öğüt verip-hatırlat; çünkü gerçekten öğütle-hatırlatma, müminlere yarar sağlar.”hükmü gereği güzellikle anlatırlar.
Ancak müminlerin sabrı, diğer insanların tahammüllerinden tamamen farklıdır. Sabır ile tahammülü birbirine karıştırmamak gerekir.
İman edenler, her konuda ve koşulsuz sabrederler. Güzel ahlakta sabır gösterir; mesela öfkelerini yenerler ama bunu yaparken tahammül etmezler, zevkle ve severek hatta 5 vakit namaz gibi bir ibadet olarak yaparlar.
Peygamberimiz (sav) de bu üstün ahlakı bir hadisinde bize şöyle bildirmiştir:
“Öfkelendiği zaman (nefsine hâkim olup) mülayimlilikle mukabele eden kimse Allah’ın sevgisine nail olur!” (Esbahani: Hz. Aişe )
“Öfkelendiği zaman (nefsine hâkim olup) mülayimlilikle mukabele eden kimse Allah’ın sevgisine nail olur!” (Esbahani: Hz. Aişe )
28 Ekim 2013 Pazartesi
KURAN’DA HURAFELERE YER YOKTUR
Çok uzun yıllardır İslam alemi bağnazlık ve radikal akımlarla karşı karşıya. İslam’a kendilerince hurafeleri, bidatleri dahil etmeye çalışan bir zümre var. Bu zümre her ne kadar sayıca çok fazla değilse de ikna ettiği veya yanılttığı insan sayısı bir hayli fazla. Hele ki bu kişiler yazılı ve görsel medyada bir de Müslüman kimliğiyle tanıtılınca, bazıları Kuran’ı bilmemekten kaynaklanan bir cehaletle “ikna” olabiliyorlar.
Söz konusu bağnaz dediğimiz bu kişilere
27 Ekim 2013 Pazar
ŞEYTANIN TUZAKLARINA KARŞI UYANIK OLMAK
Boş ve faydasız herşeyden yüz çevirmek, Allah’ın inananlara bir emridir. Allah ayetlerde şöyle buyurmaktadır
Boş düşünceler, boş konuşmalar, kimi zaman televizyon karşısında kimi zaman da boşluğa bakarak geçen vakitler hayatınızda ne kadar yer tutuyor?
22 Ekim 2013 Salı
GÜZEL SÖZ SÖYLEMEK!
Önemli bir nokta da, Müslümanlar Allah'ın "ma'rufu emret, münkerden sakındır"(Lokman Suresi, 17) emri gereği, iyiliği emredip kötülükten menederler.
Bu ibadeti yerine getirirken de, yani “Rabbinin yoluna çağırırken” karşısındakine imanı sevdirmek için sözün en güzelini seçerek, “güzel öğütle” çağırmakla sorumludurlar.
Onu rencide etmeyecek, gönlünü alacak, yüceltecek, Müslümanlara karşı kalbinde sevgi uyandıracak bir üslupla, sevecenlikle, şefkatle din ahlakını anlatmalılar.
Bu ibadeti yerine getirirken de, yani “Rabbinin yoluna çağırırken” karşısındakine imanı sevdirmek için sözün en güzelini seçerek, “güzel öğütle” çağırmakla sorumludurlar.
Onu rencide etmeyecek, gönlünü alacak, yüceltecek, Müslümanlara karşı kalbinde sevgi uyandıracak bir üslupla, sevecenlikle, şefkatle din ahlakını anlatmalılar.
19 Ekim 2013 Cumartesi
Dünya Kadına Bakış Açısını Yenilemeli
Sevgili Malala uzun zamandır çoğu insanın görmek istemediği bir dramı en duru, samimi haliyle dünyaya yeniden hatırlattı: İslam dünyasında kız çocuğu olmak zor… Aslında sadece İslam dünyasında değil tüm dünyada zor, ama bazı Müslüman ülkelerde bağnazlığın kazandığı güç ve şiddet eğilimi bu zorluğu daha dikkat çekici hale getiriyor.
15 Ekim 2013 Salı
PEYGAMBERİMİZ (SAV)'İN ALEMLERE ÖRNEK İNCELİĞİ VE NEZAKETİ
İnsanları Allaha imana, ahiret için yaşamaya ve güzel ahlaka çağıran nur Peygamberimiz (sav), tebliği sırasında pek çok yöntem kullanmıştır. Kullandığı tüm yöntemler; konuları anlatma şekli, hikmetli üslubu, konuşmasındaki akılcılık ve samimiyet her Müslüman için örnektir. Bu nedenle tüm Müslümanlar Peygamberimiz (sav) gibi davranmayı, onun gibi konuşmayı kendisine hedef edinmelidir.
Peygamberimiz (sav)'in yaşadığı coğrafyada çevresinde bulunan kişilerin bir bölümü cahil; bilgi, görgü ve kültür seviyeleri düşük kişilerdi. Kuran'da bu kişilerin rahatsızlık verici tavırları hesap edemedikleri, ince düşünceli olmadıkları detaylı tariflerle anlatılır. Örneğin bu kişiler evlere ön kapılarından değil de arka kapılarından girerlerdi.
12 Ekim 2013 Cumartesi
İman Zafiyetinin ilacı Kuran Mucizeleri
Kuran, Allah’ın sonsuz ilmini, sonsuz hikmetini yansıtan, doğruyu yanlıştan ayıran, bilmediklerimizi öğreten bize verilmiş en büyük nimettir. Saf vahiydir. Hükümlerinin her biri nurdur, güzelliktir, huzurdur, berekettir, ferahlıktır. Kuran’da ne bilimle, ne mantıkla, ne de sosyal hayatla hiçbir çelişki yoktur. Kuran’da sosyal ve bedeni şifa vardır. Bütün sosyal hastalıkların şifası Kuran’dır. Kuran’a sıkı sıkıya sarılırsa tüm insanlık felah bulur. Bir kişi Kuran’dan koptuğunda ise hemen bereketsizlikler zincirleme olarak birbiri ardınca gelmeye başlar.
8 Ekim 2013 Salı
İslam Aleminin Kurtuluşu Siyasette değil ...
Ortadoğu’daki kargaşa neden bitmiyor?
Bu sorunun cevabı için bölgedeki iktidarların genel yönetim mantığına bakmakta fayda var. Ortadoğu’daki bazı Müslümanlar yüzyıllardır İslam aleminin kurtuluşunun siyasetle, politik manevralarla mümkün olabileceği yanılgısına düştüler. Bu amaçla, özellikle Ortadoğu’da ‘İslam coğrafyasındaki sorunlara çözüm getirme’ adı altında hep yoğun bir siyaset, yoğun bir “particilik” yapıldı hala da yapılıyor...
Oysa İslam alemindeki sorunlar ne zaman salt siyasetle halledilebilmiştir? Yıllardan bu yana hep siyasetle çözüm arandığı için Müslümanlar ezilmiyorlar mı; aşağılanan, zulme uğrayan taraf olmuyorlar mı?
Oysa İslam alemindeki sorunlar ne zaman salt siyasetle halledilebilmiştir? Yıllardan bu yana hep siyasetle çözüm arandığı için Müslümanlar ezilmiyorlar mı; aşağılanan, zulme uğrayan taraf olmuyorlar mı?